Hrdinovia z Telemarku

Hrdinovia z Telemarku

29.6. 20:00
ČT2
130 minút
1965
Akčný / Dráma / Historický / Vojnový

Pouze udatnost norského odboje zabránila nacistům získat atomovou bombu... Píše se rok 1942 a Norsko je již třetím rokem okupované vojsky nacistického Německa. V městečku Rjukan v kraji Telemark se nachází továrna, ve které pod dohledem nacistů experimentuje vrchní inženýr Nilssen s výrobou těžké vody. Nyní ze samotného Berlína přichází spolu s upraveným vzorcem rozkaz dramaticky navýšit její produkci. A protože to má být otázka samotného přežití Třetí říše, vydává se odbojář Knut Straud s oním vzorcem do Osla za profesorem fyziky Rolfem Pedersenem, aby celou situaci posoudil. A ta je skutečně vážná: pokud nacisté získají požadované množství těžké vody, mohou získat atomovou bombu dříve než západní spojenci a vyhrát válku. Je tedy na norském odboji, aby tomu za každou cenu zabránil... Válečný film Hrdinové z Telemarku, vycházející ze skutečných událostí, natočil v britské produkci uznávaný americký režisér Anthony Mann, který do hlavních rolí obsadil hvězdného Kirka Douglase spolu s Richardem Harrisem a Ullou Jacobssonovou. Snímek vznikal v drsných podmínkách zimního Norska a natáčení akčních scén se zúčastnilo i olympijské družstvo Norska. (Česká televize)

Viac informácií
Nahrať

O programe

česky, audio popis (AD) česky
1965
Akčný / Dráma / Historický / Vojnový

Pouze udatnost norského odboje zabránila nacistům získat atomovou bombu... Píše se rok 1942 a Norsko je již třetím rokem okupované vojsky nacistického Německa. V městečku Rjukan v kraji Telemark se nachází továrna, ve které pod dohledem nacistů experimentuje vrchní inženýr Nilssen s výrobou těžké vody. Nyní ze samotného Berlína přichází spolu s upraveným vzorcem rozkaz dramaticky navýšit její produkci. A protože to má být otázka samotného přežití Třetí říše, vydává se odbojář Knut Straud s oním vzorcem do Osla za profesorem fyziky Rolfem Pedersenem, aby celou situaci posoudil. A ta je skutečně vážná: pokud nacisté získají požadované množství těžké vody, mohou získat atomovou bombu dříve než západní spojenci a vyhrát válku. Je tedy na norském odboji, aby tomu za každou cenu zabránil... Válečný film Hrdinové z Telemarku, vycházející ze skutečných událostí, natočil v britské produkci uznávaný americký režisér Anthony Mann, který do hlavních rolí obsadil hvězdného Kirka Douglase spolu s Richardem Harrisem a Ullou Jacobssonovou. Snímek vznikal v drsných podmínkách zimního Norska a natáčení akčních scén se zúčastnilo i olympijské družstvo Norska.


(Česká televize)

Tvorcovia

Anthony Mann, Ben Barzman, Ivan Moffat

Hrajú

Ulla Jacobssonová, Richard Harris, Michael Redgrave, Kirk Douglas, Maurice Denham, John Moulder-Brown, Alan Howard, Roy Dotrice, Patrick Jordan, Geoffrey Keen, David Crane, Terence Plummer, Faith Brook, Anton Diffring, Barry Jones, Mervyn Johns, Ralph Michael, Victor Beaumont, William Marlowe, Fred Wood, Jennifer Hilary, Philo Hauser, Robert Bruce, Wolf Frees, Brook Williams, Eric Porter, George Murcell, Paul Hansard, Russell Waters, Robert Ayres, Gerard Heinz, John Golightly, David Davies, George Holdcroft, Elvi Hale, David Weston, Annette Andre, Jan Conrad, Howard Douglas, Karel Štěpánek, Grace Arnold, Pamela Conway, Sebastian Breaks, Karl Stepanek